3 Ağustos 2009 Pazartesi

AĞIZLAR MAHALLESİ


MAHALLENİN KISA TARİHİ

Daha önce Gölköy İlçesine bağlı bir köy iken Gürgentepe'nin belediye teşkilatı kurulmasıyla mahalle statüsüne kavuşmuştur. Mahalleye ilk yerleşenler Gümüşhane ilinin Kürtün Nahiyesinden gelmişlerdir. Önceleri Akören Mahallesine bağlı bir yer olan Ağızlar Mahallesi daha sonra ayrılarak ayrı bir mahalle olmuştur.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Ağızlar Mahallesi ilçenin doğusunda yer almaktadır. İlçe merkezine uzaklığı 8 Km'dir. Mahallenin doğusunda Tikenlice köyü, güneydoğusunda Döşek mahallesi, kuzeyinde Gültepe köyü ve Ohtamış köyü, batısında ise Akören mahallesi bulunmaktadır.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Yol ve ulaşım durumu bakımından mahallenin imkânları kısıtlıdır. Mahallede tüm evlere ulaşım sağlanamamaktadır. Bunun sebebi mahallenin çok engebeli ve dağınık bir yerleşim alanına sahip olmasıdır. Ma­ hallenin batısından ORDU-SİVAS karayolu geçer. Bu yol genellikle yaz kış sürekli ulaşıma açıktır. Yolun kapalı olduğu gün sayısı yılda 3-5 günü geçmez. Ancak mahallenin İlçe merkeziyle bağlantısını sağlayan yol için bu durum geçerli değildir. Bu yol bakımsız ve kış aylarında genellikle kapalıdır. Bütün olumsuz şartlara rağmen her türlü küçük kara taşıtıyla ulaşım sağlanabilmektedir.

NÜFUSU

Ağızlar Mahallesinde hızlı bir nüfus artışı vardır. Bunun en önemli sebebi ailelerin erkek çocuk sahibi olma istekleridir. Ağızlar Mahallesinin nüfusu 1990 Genel Nüfus sayımına göre 3055 kişiden ibarettir. Mahallenin nüfusu daha çok Şıhman, Camiyanı, Kirazlık, Kırantam mevkilerinde yoğunlaşmıştır.

MAHALLENİN GEÇİM KAYNAKLARI

İlçe genelinde olduğu gibi Ağızlar Mahallesinde de geçim büyük oranda tarıma dayanmaktadır. Tarıma el verişli arazilerin büyük kısma fındık bahçeleriyle kaplıdır. Geri kalan alanlar ise mısır, patates, fasulye, kabak tarlaları ile çayır ve meralarla kaplıdır. Tarım tamamen ilkel usullerle yapılmaktadır. Tarla tarımının ilkel usullerle yapılmasının ana sebebi arazinin çok engebeli olmasıdır. Ana geçim kaynağı olan fındığın dışında üretilen patates, mısır, fasulye gibi ürünler daha çok iç piyasada tüketilir. Bu ürünlerin hemen hemen hiç pazar payı yoktur.

Ağızlar Mahallesinde bütün aileler tarafından tarım yapılmasına karşılık iklim şartlarının iyi gitmemesi gibi durumlar düşünülerek alternatif geçim kaynağı olarak hayvancılık son yıllarda önem kazanmaya başlamıştır. İlçede ku­rulan Gürgentepe ve Çevre Köylerini Kalkındırma Kooperatifi tarafından yapılan süt alımları hayvancılığın özellikle süt sığırcılığının gelişmesine yardımcı olmuştur. Ayrıca Gürgentepe kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından geliştirilen "Süt sığırcılığı" projesi de özellikle fakir ailelere uygun şartlarla verim kalitesi yüksek süt sağırı dağıtmak suretiyle hayvancılığı teşvik etmektedir.

Geçim zorlukları sebebiyle Ağızlar Mahallesi gizli göçün en fazla yaşandığı mahalle ve köylerden birisidir. Göç daha çok İstanbul, Karadeniz Ereğlisi ve Zonguldak gibi sanayi bölgelerine yapılmaktadır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Mahalleye ilk defa okul 1949-1950 Eğitim-Öğretim yılında o zamanki adı Hanyanı şimdiki ilçe merkezinde küçük bir mescidin düzenlenerek tek dershaneli bir okul haline getirilmesiyle Ağızlar Köyü İlkokulu adıyla açılmıştır Bu okul daha sonra Gürgentepe Merkez İlkokulu adını almıştır. Mahallede bunun dışında 1969 yılında açılan Ağızla Kirazlık İlkokulu, 1973 yılında açılan Ağızlar Cami yanı ve Ağızlar Kırantam İlkokulları ile Ağızlar Şehit İlhan Ay­ demir İlkokulu eğitim öğretim hizmetlerini vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder