3 Ağustos 2009 Pazartesi

DİREKLİ BELDESİ




BELDENİN KISA TARİHİ

Eski adı Tazvara olup 1960 yılında Direkli Köyü adını almıştır. Köyün adı Osmanlı Tahrir defterleri kayıtlarında Tazvara-Tazıvar olarak geçmektedir. Önceleri Habsamana (Gölköy) Nahiyesine bağlı olan köyün 1455'te 5 hane, 1613'te ise 18 hane olduğu defter kayıtlarından anlaşılmaktadır. Direkli Beldesi 1987 yılında Gürgentepe İlçesine bağlanarak bugünkü konumunu almıştır.

BELDEDE BUGÜNE KADAR GÖREV YAPAN BELEDİYE BAŞKANLARI
1. Emine AYDIN
(1999-2004)
2. Mustafa AYDIN
(2004-2008)
3. Arslan KILIÇ
(2008-....)

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Direkli Beldesi ilçenin güneydoğusundadır. En uzak mevkisinin ilçe merkezine uzaklığı 14 km'dir. Köyün doğusunda Muratçık Köyü, kuzeyinde Okçabel Köyü, batısında Tepeköy Köyü, güneyinde ise Kabataş ilçe sınırı vardır. Kabataş'la olan ilçe sınırını Bolaman çayı oluşturur.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Köyün ulaşım imkânları yetersizdir. İlçe merkezine ulaşım iki ayrı yoldan sağlanabilmektedir. İlçe mer kezinden başlayıp Akmescit Mahallesi içinden geçerek Gölköy deresi boyunca giderek köye ulaşan yol kış aylarında heyelan nedeniyle zaman zaman kapalı kalmaktadır. Yol çakıllanmasına rağmen çevre düzenlemesi yeterli ölçüde yapılmadığından gereği kadar yararlanılamamaktadır. Köye ulaşımın sağlandığı ikinci yol ise Okçabel köyünden geçen yoldur.

Anayolların istikametlerindeki mahallelerine ulaşım sağlanabilmesine rağmen beldede halen hiç ulaşım yapılamayan mahalleler vardır. Bunun yanında sadece traktörlerle ulaşımın sağlandığı mahalleler de vardır. Belde merkezi ile Dokuzdere mahallelerini birbirine bağlayan yol tam kapasiteyle ulaşıma açıldığında köyün ulaşım prob­ lemi büyük ölçüde halledilmiş olacaktır.

NÜFUSU

2000 Yılı Genel Nüfus sayımına göre nüfusu 2594 kişidir.

Beldenin altı tane mahallesi vardır. Bunlar ilk kuruluş yeri Tazvara mahallesi, Taşarası mahallesi, Dokuzdere mahallesi, Kelleryanı mahallesi, Cami yanı mahallesi ve Direkli Okçabel mahalleleridir. Nüfus daha çok bu mahallelerde yoğunlaşmıştır.

Direkli beldesinde diğer beldelerin aksine göç olayı pek yaşanmamaktadır. Bunun sebebi topraklarının çok verimli olması ve tarımın yanında arıcılığında yaygın olarak yapılmasıdır.

BELDENİN GEÇİM KAYNAKLARI

Belde halkının en önemli geçim kaynağı tarımdır. Tarım ürünlerinden en fazla yetiştirilen fındık bölge için hayati önem arzetmektedir. Topraklarının çok verimli olması köyde bol ve kaliteli fındık üretilmesine vesile olmaktadır.

Fındıktan başka mısır, patates, fasulye, domates, salatalık, patlıcan, biber gibi ürünler yetiştirilmektedir. Ancak bu ürünler ekilebilecek arazilerin azlığı nedeniyle az miktarda üretilmektedir. Bu ürünler gelir getirecek kadar bol yetiştirilmemekte, ailelerin kendi ihtiyaçları için yetiştirilmektedir.

Beldede meyvecilik gelişmemiştir. Beldede bulunan meyve ağaçlarından bol miktarda armut, elma, kiraz, vişne, üzüm, şeftali gibi meyveler yetiştiği halde bilinçli bir şekilde meyvecilik yapılmamaktadır.

Beldenin fındıktan sonra en önemli geçim kaynağı arıcılıktır. Hemen hemen her hanede arıcılıkla ilgilenenler bulunmaktadır. Beldede geçimini arıcılıkla temin eden aileler de oldukça fazladır. Beldede bal üretim kapasitesine sahip 1010 adet arı kovanı vardır. Mevsim ve iklim durumuna göre yurdumuzun çeşitli yörelerine gitmek suretiyle gezginci arıcılık yapılmaktadır.

Belde halkının bir diğer önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. İlçede kurulan Gürgentepe ve Çevre Köylerini Kalkındırma Kooperatifi Direkli beldesinde süt sığırcılığının gelişmesine yardımcı olmuştur. Beldede halen 524 adet sığır mevcuttur. Bunun büyük çoğunluğu süt sığırıdır. Üstün verim gücüne sahip süt sığırlarının yaygınlaştırılması ve hayvancılıkla uğraşan halkın bilinçlendirilmesi durumunda bu sektör beşdede daha da gelişecektir.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Direkli beldesinde eğitim ve öğretimin tarihçesi oldukça eskidir. Köye ilk defa okul 1957 yılında Direkli Köyü İlkokulu adıyla açılmıştır. 1975 yılında ise Direkli Ortaokulu hizmete girmiştir. 1991-1992 Öğretim yılında ilkokul ile ortaokul birleştirilerek Direkli İlköğretim Okulu adını almıştır. Direkli beldesinde İlköğretim okulunun dışında iki tane de ilkokul vardır. Bu okullar 1975 yılında yapılan 3 derslikli Direkli Taşarası İlkokulu ile 1987 yılında yapılan Direkli Okçabel İlkokuludur. Bu okulları bitirenler tahsil hayatlarını daha çok ilçe merkezi ile Fatsa ve Ordu'da sürdürmektedirler. İlkokulu bitirenlerin ortaokul veya liseye devam etme oranı oldukça yüksektir. Halk okuma yazmaya karşı duyarlıdır. Belde halkının okuma yazma oranı yüksektir.

Direkli beldesine hemen hemen her yıl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nce açılan kurslar sayesinde halkın bilgi, beceri ve görgüleri artırılmaya çalışılmaktadır. Açılan bu kurslara oldukça ilgi gösterilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder