3 Ağustos 2009 Pazartesi

AKYURT MAHALLESİ


MAHALLENİN KISA TARİHİ

Daha önceleri Akmescit köyünün bir mahallesi olan Akyurt, Gürgentepe Belediyesi'nin kurulmasıyla birlikte Akmescit'ten ayrılarak mahalle statüsüne kavuşmuştur. Bu mahalleye ilk yerleşenlerde Gümüşhane'nin Kürtün Nahiyesinden gelenlerdir.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Akyurt Mahallesi ilçenin batı kesimindedir. Mahallenin ilçe merkezine en uzak yerinin uzaklığı 5 Km'dir. Mahallenin kuzeyinde Akören Mahallesi, güneyinde Muratçık Köyü, batısında Okçabel Köyü, doğusunda ise ilçe merkezi bulunmaktadır.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Son yıllara kadar ulaşım hizmetleri bakımından yetersiz bir mahalle olan Akyurt Mahallesi Muratçık Köyüne yapılan mahallenin içinden geçen yol sayesinde ulaşım meselesini hemen hemen halletmiş vaziyettedir. Mahallenin kuzeyinden geçen ORDU-SİVAS Karayolu aynı zamanda Akören Mahallesiyle olan sınırını oluşturur. Toplu yerleşim alanları olan Yazlık, Aralıcak, Araptamı ve Öldü mevkilerine ulaşımda özellikle kış aylarında zorluklarla karşılaşılmaktadır. Arazinin çok engebeli oluşu bunun en büyük sebebidir.

NÜFUSU

Akyurt Mahallesinde nüfus daha çok Yazlık, Öldü, Araptamı, Aralıcak ve Başalan gibi yerleşime müsait alanlarda yoğunlaşmıştır. Buralarda haneler genellikle toplu vaziyettedir. Mahallede hızlı bir nüfus artışı vardır. Hızlı nüfus artışına mukabil mahallede aynı zamanda gizli bir göç olayı yaşanmaktadır. İlçe genelinde yaşanan bu göç olayı ilçenin en büyük meselesi durumundadır.

1990 Yılı Genel Nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 4324 kişiden ibarettir. Mahalle bu sayı itibariyle ilçenin en kalabalık mahallesidir.

MAHALLENİN GEÇİM KAYNAKLARI

İlçenin bütün köy ve mahallelerinde olduğu gibi Akyurt Mahallesinde de geçim tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım ürünleri arasında fındık ilk sırayı almaktadır. Hava şartlarının iyi gitmesi durumunda bol ve kaliteli ürün alınabilmektedir. Mahallenin yüksek kısımları çayır ve otlaklarla kaplıdır. Buralarda daha çok hayvancılık yapılmaktadır. Ancak yapılan hayvancılık ilkel usullerle yapıldığından istenilen düzeyde verim alınamamaktadır.

Fındığın dışında tarım ürünlerinden en fazla mısır ve patates üretilir. Ancak üretilen mısır ve patates geçim kaynağı olabilecek kadar yetiştirilmez. Daha çok iç piyasada tüketilir. Mısırın taneleri öğütülerek ekmeklik un yapılır. Sapı ise hayvan yemi olarak değerlendirilir. Ekilebilir arazilerde mısır ve patatesin yanında fasulye, kabak ve lahana gibi sebzeler yetiştirilmektedir.

Mahallede arıcılık gelişmemiştir. Halkın çok azı tarafından önemi anlaşılmıştır. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme çalışmalın neticesinde yeni yeni gelişmeye başlamıştır.

Ekonomik zorluklar sebebiyle Akyurt Mahallesinde hızlı bir göç olayı yaşanmaktadır. Göç daha çok sanayi bölgelerine yapılmaktadır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Akyurt Mahallesinde 3 tane ilkokul vardır. Bunlar 1970 yılında yapılan A.Şehit Resul Sekmen İlkokulu, 1978 yılında yapılan Yeşiltepe İlkokulu ve 1987 yılında yapılan M.Necati Çetinkaya İlkokulu'dur. Geçmişte çok düşük olan okuma yazma oranı 1980'li yıllardan itibaren oldukça yükselmiştir. Okumanın önemi burada iyi bilinmesine rağmen ilkokul sonu okula devam etme oranı yüksek değildir. Buna sebep olarak da ekonomik sıkıntılar en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Akyurt Mahallesi'nin çok dağınık olması bazı kısımlarına yeni okullar yapılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Özellikle Yazlık ve Aralıcak mahallelerinin öğrencilerinin 3-4 Km. mesafedeki Gürgentepe İlkokulu'na yürüyerek giderek öğrenimlerini sürdürmeleri acı bir gerçektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder