3 Ağustos 2009 Pazartesi

DÖŞEK MAHALLESİ


MAHALLENİN KISA TARİHİ

Osmanlılar zamanında adı Döşek Köyü olarak geçmekte olup, o dönemlerde de oldukça kalabalık olduğu Tahrir defterleri kayıtlarından anlaşılmaktadır. 1455 tarihli Tahrir defterine göre 23 hane, 1485'te 15 hane, 1520'de 28 hane, 1547'de 50 hane ve 1613'te 72 hanedir. Bu dönemde yaşayan nüfusun tamamı müslümandır. Osmanlı döneminde Hapsaman (Gölköy)'e bağlı büyükçe bir köydür. 1976 yılında Gürgentepe beldesine mahalle statüsünde bağlanmıştır.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Döşek Mahallesi ilçe merkezinin güneyine düşer. Mahallenin sınırları ilçe merkezinden başlar. En uzak mevkisinin ilçe merkezine uzaklığı 7 Km'dir. Mahallenin batısında Akmescit Mahallesi, kuzeydoğusunda Ağızlar Mahallesi, doğu ve güneydoğusunda Akçalı Köyü, kuzeyinde ise ilçe merkezi bulunmaktadır.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Mahallenin her mevkisine ulaşım kolayca yapılabilmektedir. Ulaşım hizmetleri daha çok minibüslerle yapılmaktadır. Mahallenin kuzeydoğusundan ORDU - SİVAS Karayolu geçmektedir. Kış aylarında ara sokaklarına ulaşımda zorluklar çekilse bile genel olarak ulaşım rahatlıkla yapılabilmektedir. Yolları belediye imkanlarıyla düzgün olarak yapılmış ve çakıllanmıştır.

NÜFUSU

Döşek Mahallesi toplu olarak kurulan küçük mahallelerin birleşmesinden meydana gelmiştir. Nüfus daha çok Bezirgan, Öteyüz, Camii yanı, Karşıköy ve Çırgıllı mevkilerinde toplanmıştır. Nüfus artış hızı oldukça yüksektir. Mahalle 302 haneden ibarettir.

1990 Yılı Genel Nüfus sayımına göre nüfusu 2968 kişidir. İlçe genelinde nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu mahalledir.

MAHALLENİN GEÇİM KAYNAKLARI

Mahalle halkının en önemli geçim kaynağı tarımdır. Halkı çok çalışkandır. Yaklaşık olarak her haneden en az bir kişi Karayollarından ya emeklidir ya da fiilen çalışmaktadır. Tarım ürünlerinden en fazla bağ bahçe ürünü olarak fındık yetiştirilir. Fındığın dışında yetiştirilen mısır, patates, fasulye gibi ürünler pazarlamak amacıyla değil tüketime yönelik olarak yetiştirilir.

Tarımın dışında en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. Ancak yapılan hayvancılık bilinçsizce ve ilkel usullerle yapılmaktadır. Hayvancılık daha çok süt sığırcılığına yönelik yapılmaktadır. Ekonomik özellikler bakımından hayvan beslemede karşılaşılan güçlükler, pazarlamadaki problemler gibi sebepler yüzünden hayvancılık mahallede eski önemini kaybetmiştir.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Mahallede halen 2 tane ilkokul mevcuttur. Bunlardan Döşek İlkokulu 1961 yılında yapılmış olup 2 dersliktir. Diğer okul ise 1978 yılında eğitim öğretime açılmış olan Döşek Yazlık İlkokulu olup adı daha sonra Şehit Ahmet Yaşar İlkokulu olarak değiştirilen okuldur. Bu iki ilkokulda halen 6 tane öğretmen görev yapmaktadır. Bu okullarda toplam 250 öğrenci öğrenim görmektedir. İlkokulu bitirenlerin ortaokul ve liseye devam oranı düşüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder