3 Ağustos 2009 Pazartesi

OKÇABEL MAHALLESİ


MAHALLENİN KISA TARİHİ

Osmanlı belgelerinde Okçubey, Okçubel ve Hayriye adlarıyla anılmakta olan Okçabel Köyü, 1877-78 Osmanlı-Rus savaşından sonra Batum'dan göçen muhacirlerin buraya yerleşmesiyle kalabalıklaşmıştır. Daha önce Gölköy ilçesine bağlı olan Okçabel Köyü, Gürgentepe'nin ilçe olmasıyla 1987 yılında Gürgentepe'ye bağlanmıştır.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Okçabel Köyü ilçenin batısındadır. Güneyinde Direkli Köyü, doğusunda Akyurt Mahallesi, batısında Tepeköy, kuzeyinde ise Işıktepe Beldesi vardır. Köyün İlçe merkezine uzaklığı 10 Km'dir. Genel olarak diğer köylerin aksine düzlük bir arazi yapısına sahiptir.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Okçabel Köyü ulaşım hizmetleri bakımından ilçenin en şanslı köylerinden birisidir. İlçe merkeziyle köy arasındaki yolun 5 Km'lik kısmını Gürgentepe-Fatsa yolu oluşturur. Bu kısım asfaltla kaplıdır. Geri kalan 5 Km'lik kısım ise stabilizedir. Bu ara Köy Hizmetleri Müdürlüğü tarafından çakıllanmış olup, her türlü aracın rahatlıkla seyir yapmasına müsaittir. Karın çok yağdığı zamanlarda ulaşımda zaman zaman aksamalar olsa da bu durum yılda 3-5 günü geçmez.

NÜFUSU

Okçabel Köyü diğer köylerin aksine daha topluca bir köydür. Köy nüfusunun büyük çoğunluğu Börtlübel, Tepeağıl, Kıran, Değirmenyanı, Çayisiyin deresi ve Yapraklık mahallelerinde toplanmıştır. Nüfusun yaklaşık olarak %10'luk bir kısmı köyde bulunmamaktadır. Bunlar daha çok çalışmak için büyük şehirlere gidenler ile ilçe merkezine yerleşenlerdir.

Köyde bulunan toplam 210 hanede 1990 Yılı Genel Nüfus sayımına göre 617 kişi yaşamaktadır.

MAHALLENİN GEÇİM KAYNAKLARI

Tarım arazileri bakımından Okçabel köyü yüksek bir yerleşim yerine kurulduğu için verimsiz topraklara sahiptir. Köyün en önemli geçim kaynağı fındıkçılıktır. Hava şartlarının iyi gitmesi durumunda köyün alçak kesimlerinde iyi sayılabilecek oranda fındık üretilmektedir. Ancak son yıllardaki düşük verim nedeniyle fındık geçim sıralamasındaki yerini yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştır. Okçabel Köyünde çayır ve meraların bol olması hayvancılığın gelişmesine sebep teşkil etmiştir. Hayvancılıktan özellikle süt sığırcılığı gelişmektedir. Bunun yanında arıcılık Okçabel köyünde oldukça yaygın olarak yapılmaktadır. Fındıkçılık ve hayvancılıkla birlikte köyün en önemli geçim kaynaklarını oluşturur. Arıcılık ve hayvancılığın ileri ki yıllarda daha da yaygınlaşacağı ve gelişeceği muhakkaktır. Bu konuda yeterli alt yapıya köy sahiptir.

Tarım ürünlerinden fındığın dışında en fazla yetiştirilen ürün mısır ve patatestir. Bu ürünlerin hiç pazar payı yoktur. Hemen hemen tamamına yakını köyün sınırları içersinde tüketilmektedir.

Gürgentepe'nin bütün köylerinde olduğu gibi Okçabel Köyünde de yılın belli zamanında gurbete giderek çalışma geleneği vardır. Belli aralıklarla gidilip kazanılan bu paralar aile bütçesine katkı sağlamaktadır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Köyde eğitim ve öğretim hizmeti veren iki tane ilkokul vardır. Bunlardan Okçabel İlkokulu 1965 yılında yapılmış olup iki dersliklidir. Diğer okul ise 1987 yılında yapılan Okçabel Kıran İlkokuludur. İlkokulu bitirenler çoğunlukla ilçedeki ortaokul ve liseye gitmektedirler. Köyde okuma yazma oranı oldukça yüksektir. Okumaya gerekli önem ve değer verilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder