3 Ağustos 2009 Pazartesi

BAHTİYARLAR KÖYÜ


KÖYÜN KISA TARİHİ

Osmanlılar döneminde Milar adıyla Çamaş Bucağına bağlı idi. Bahtiyarlar Köyüne ilk yerleşimin 1613'te gerçekleştiği ve bu tarihte 7 hane olduğu Tahrir kayıtlarından anlaşılmaktadır. Cumhuriyet dönemiyle birlikte Ordu ilinde adı ilk değiştirilen köydür. 1929 yılında Milas, 1955 yılında ise Bahtiyarlar adını almıştır.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Bahtiyarlar köyü ilçenin kuzey kesimindedir. Köyün güneyinde Hasancık Köyü, doğusunda Alaseher Köyü, batısında Çamaş ilçesine bağlı Kemalpaşa Köyü, kuzeyinde ise Eskiköy Beldesi vardır. Bahtiyarlar Köyünün ilçe merkezine uzaklığı 12 Km'dir. Engebeli bir arazi yapısına sahiptir.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Bahtiyarlar köyü ulaşım imkânları bakımından şanssız köylerimizden birisidir. İlçe merkezinden Refahiye Köyüne kadar olan kısım asfalttır. Geriye kalan 8 Km'lik yol ise stabilizedir. Bu yol özellikle kış aylarında zaman zaman 5-10 gün ulaşıma kapanır. Yollan oldukça bakımsızdır. Şiddetli yağan yağışlar sonucunda yollarda oyuklar oluşmuştur. Bu durum aksaklıklara sebep olmaktadır. Her türlü olumsuzluklara rağmen hava şartlarının uygun olduğu zamanlarda köye ulaşım küçük kara taşıtlarıyla yapılabilmektedir.


NÜFUSU

Bahtiyarlar köyü de Gürgentepe'nin diğer köyleri gibi dağınık bir yerleşim düzenine sahiptir. Bu durum devlet hizmetlerinin köye gerektiği gibi ulaşmasını engeller. Köy yedi mahalleden meydana gelmiştir. Bu mahalleler; Tuzla, Karaçorak, Alçakgeriş, Kotakdüzü, Gözören, Kurt Mahallesi ile Orta Mahalledir.

Bahtiyarlar Köyü 365 haneden meydana gelmiştir. 1990 Genel Nüfus sayımına göre köyün nüfusu 1793 kişidir.

KÖYÜN GEÇİM KAYNAKLARI

Köy halkının geçim kaynağı daha çok tarıma dayanmaktadır. Tarım yapmaya elverişli arazilerin büyük kısmı fındık bahçeleriyle kaplıdır. Fındık bahçelerinin dışında kalan arazilerde mısır, fasulye, lahana, patates ve kabak gibi ürünler yetiştirilmektedir. Ancak bu ürünlerin hiç bir ticari özelliği yoktur. Fındık halkın başlıca geçim kaynağıdır.

Halkın bir diğer geçim kaynağı arıcılıktır. Arıcılık son yıllarda önemli bir aşama kaydetmiştir. Köyde halen 180 adet arı kovanı bulunmaktadır. Arıcılıkla uğraşan haneler mevsime ve iklim durumuna göre yurdun değişik yörelerine gitmek suretiyle gezginci arıcılık yapmaktadırlar. Arıcılık bölgede gerekli devlet desteği ve teşvikleri ile çok gelişebilecek ve çok daha önemli geçim kaynağı olacaktır.

Hayvancılık eski gücünü kaybetmeye başlamıştır. Otlak ve meraların azalması, devlet desteğinin yeterli düzeyde olmaması hayvancılığı olumsuz yönde etkilemektedir. Yine de her hanede en az 1 (Bir) adet büyükbaş hayvan vardır. Halen köyde 455 adet sığır-120 adet koyun ile 895 adet kümes hayvanı bulunmaktadır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Bahtiyarlar köyünde eğitim ve öğretimin hizmetinde 3 tane ilkokul vardır. Nüfus ve hane sayılarının dağınık olması sebebiyle bu okullar ihtiyaca cevap verememektedirler. Köyde bulunan okullardan Bahtiyarlar İlkokulu 1960 yılında yapılmış olup iki dersliklidir. 1977 yılında yapılan B.Şehit Birol Çelik İlkokulu 4 derslikli, 1978 yılında yapılan Bahtiyarlar Tuzla İlkokulu da 1 dersliklidir.

Burada bulunan okullardan mezun olan öğrencilerin çok azı ortaokul veya liseye gitmektedir. İlçe merkezine uzak olması ve ekonomik faktörler bu oranı düşüren en büyük etkenlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder