3 Ağustos 2009 Pazartesi

TEPEKÖY KÖYÜ


KÖYÜN KISA TARİHİ

Osmanlı kayıtlarında Depeköy Tabiî Kurgu olarak geçmekte olan Tepeköy'ün 1455 tarihli Tahrir defterinde 4 hane, 1613'te ise 15 hane olduğu defter kayıtlarından anlaşılmaktadır. Daha önceleri Gölköy ilçesine bağlı bir köy olan Tepeköy Gürgentepe'nin ilçe olmasıyla 1987 yılında Gürgentepe'ye bağlı bir köy statüsüne kavuşmuştur.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Tepeköy köyü ilçenin batı kesimindedir. Güneydoğusunda Direkli Köyü, doğu ve kuzeydoğusunda Okçabel Köyü, batısında Kabataş ilçe sınırı, kuzeyinde ise Işıktepe Beldesi vardır. İlçe merkezine uzaklığı 13 Km'dir. Köyün batısında bulunan Kabataş ilçesiyle sınırlarını Bolaman Çayı oluşturur.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Tepeköy Köyü ilçeye yakın köylerden birisi olmasına rağmen ulaşım meselesini tamamen halledememiştir. İlçeyi Kabataş ilçesine bağlayan yol köyün içinden geçmektedir. Bu yol her türlü küçük kara taşıtıyla ulaşım yapmaya müsaittir. Ancak köyün mahallelerine ulaşım sağlanırken yolların dar oluşu, bozukluğu, yağışlı günlerde bataklık oluşu gibi sebeplerden ötürü ulaşımda zorluklarla karşılaşılmaktadır. Kış aylarında ise köyün yollan zaman zaman 3-5 gün ulaşıma kapanmaktadır.


NÜFUSU

Tepeköy Köyü doğudan batıya doğru engebeli ve eğimli bir arazi yapısına sahiptir. Bu eğimli arazilerin aralarındaki küçük düzlükler köyün yerleşim alanlarını oluşturur. Çatalağaç, Gebecik, Güney Mahalle, Balakçıoğulları Mahallesi, Evliya yanı Mahallesi köyün belli başlı mahallelerini oluşturur.

1990 Yılı Genel Nüfus sayımına göre nüfusu 1296'dır.

KÖYÜN GEÇİM KAYNAKLARI

Köy halkının geçimi tarım ve arıcılığa dayanmaktadır. Tarıma elverişli arazilerin büyük bir kısmı fındık bahçeleriyle kaplıdır. Fındık bahçelerinin dışında kalan arazilerde ise mısır tarımı yapılmaktadır. Mısır tarlalarının içine fasulye, patates, kabak gibi tarla bitkileri ekilerek beraber yetiştirilir. Bu nedenle hiç birisinden istenilen düzeyde verim alınamaz. Zaten bu ürünler satmak amacıyla değil halkın kendi ihtiyaçları göz önüne alınarak yetiştirilmektedir.

Tepeköy Köyünün fındıktan sonra en önemli geçim kaynağı arıcılıktır. İlçe genelindeki bal üretme kapasitesine sahip arı kovanlarının yarısından fazlası bu köyde bulunmaktadır. İlçe Tarım Müdürlüğü verilerine göre köyde halen 26145 adet arı kovanı bulunmaktadır. Köy halkının arıcılıkla uğraşan büyük kesimi mevsim durumuna göre yurdumuzun değişik yörelerine gitmek suretiyle gezginci arıcılık yapmaktadırlar. Köyde arıcılık fındıktan sonra en önemli geçim kaynağı durumundadır.

Bir diğer geçim kaynağı da hayvancılıktır. Köyde halen 368 adet sığır, 130 adet koyun ve 555 adet kümes hayvanı bulunmaktadır. Hayvancılık ilkel usullerle yapıldığından istenilen düzeyde verim alınamamaktadır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Tepeköy Köyünde halen üç tane ilkokul faal vaziyette bulunmaktadır. Bu okullar 1960 yılında yapılan iki derslikli Tepeköy İlkokulu, 1970 yılında yapılan bir derslikli Tepeköy Çatalağaç İlkokulu ve 1987 yılında yapılan iki derslikli Tepeköy Şükrü Görücü İlkokuludur. Tepeköy okuma yazma oranının yüksek olduğu köylerimizden birisidir. Halkın %98'i okuma yazma bilmektedir. Ancak ilkokulu bitirenlerin ortaokul lise ve yüksek okullara devam oranı düşüktür. İlkokuldan sonra okula devam edenler öğrenimlerini daha çok Gürgentepe ve Fatsa ilçeleri ile Ordu ilindeki okullarda sürdürmektedirler.

1 yorum:

  1. BURADA ÇOK YANLIŞ BİLGİLER VAR... TÜRKİYENİN İLK GEZGİN ARICISI BU KÖYLÜDÜR, BU KÖYLÜ OLUP TÜRKİYEMÖİZİN ÇEŞİTLİ KURUMLARINDA İYİ DÜZEYDE YÖNETİCİ OLAN ÇOK SAYIDA İNSAN VARDIR.... GİBİ....
    MUSTAFA YILMAZ balakcıoglu@yahoo.com

    YanıtlaSil