3 Ağustos 2009 Pazartesi

ALASEHER KÖYÜ


KÖYÜN KISA TARİHİ

1989 yılında Bahtiyarlar Köyünden ayrılarak ayrı bir köy olarak Gürgentepe'ye bağlanmıştır. Köye ilk yerleşenlerin Fatsa ilçesine bağlı Aslancami köyünden geldikleri bilinmektedir. Yaklaşık olarak 300 yıl önce kurulduğu ve Bahtiyarlar köyüyle birlikte isimlendirildiği Osmanlı kayıtlarından anlaşılmaktadır.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Alaseher Köyü ilçenin kuzey kesimindedir. Köyün batısında Bahtiyarlar Köyü, doğusunda Ulubey İlçesine bağlı Refahiye Köyü, kuzeyinde Eskiköy Beldesi, güneyinde ise Hasancık köyü vardır. Alaseher Köyünün ilçe merkezine uzaklığı 8 Km'dir.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Köyün ulaşım imkânları kısıtlıdır. İlçe merkeziyle köy arasındaki 8 Km'lik yolun, 4 Km'lik kısmı asfalttır. Kalan kısım ise stabilizedir. Yolun stabilize olan kısmı kış mevsiminde genellikle kapalı kalmaktadır. Yolları dar ve bakımsızdır. Uygun hava şartlarında ulaşım daha çok minibüslerle sağlanmaktadır.

NÜFUSU

Alaseher Köyü diğer köylerin aksine toplu bir köydür. Arazi yapısı engebeli olmasına rağmen yerleşim yeri düzlüktür. Alaseher köyü 130 haneden ibarettir. 1990 Yılı Nüfus sayımına göre köyün nüfusu 695 kişidir.

Tüm çevre köylerde olduğu gibi Alaseher Köyünde de hızlı bir göç olayı yaşanmaktadır. Bunun sebebi geçim sıkıntısı ve iş sahalarının olmamasıdır.

KÖYÜN GEÇİM KAYNAKLARI

Alaseher Köyünün ekonomisi tamamen tarıma dayanmaktadır. Üzerinde tarım yapılan arazilerin tamamı verimli arazilerdir. Yetiştirilen ürünlerin içinde en önemli yeri fındık tutar. Hava şartlarının uygun gittiği yıllarda bol ve kaliteli ürün alınabilmektedir. Bu yüzden fındık halkın en önemli geçim kaynağıdır.

Fındığın dışında en fazla yetiştirilen ürün mısırdır. Yörede mısır halkın temel besin kaynağı durumundadır. Taneleri öğütülerek unundan ekmek yapılır. Saplan ise hayvan yemi olarak değerlendirilir. Mısırla beraber patates, fasulye, lahana ve kabak gibi ürünlerde yetiştirilmesine rağmen bunların pazar payı hiç yoktur. Halk bunları kendi ihtiyaçlarında kullanır.

Hayvancılık bir diğer önemli geçim kaynağıdır. Hemen hemen her evde en az 2-3 adet büyükbaş hayvan beslenmektedir. Yapılan hayvancılık ilkel usullerle yapılmaktadır. İlçe Tarım Müdürlüğünün çalışmalın neticesinde bu konuda önemli mesafeler kaydedilmiştir.

Arıcılık Alaseher Köyünde hızla gelişen çok önemli bir geçim kaynağıdır. İlçenin diğer yörelerinde olduğu gibi burada da gezginci arıcılık yapılmaktadır. Köyde halen bal üretim kapasitesine sahip 1205 adet arı kovanı mevcuttur.

Geçim sıkıntıları nedeniyle Alaseher köyünde de hızlı bir göç olayı yaşanmaktadır. Göçler daha çok iş sahalarının olduğu İstanbul, İzmit ve Zonguldak gibi sanayi geçim kaynaklarının teşvik edilmesiyle göç olayı durdurulabilecektir.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Alaseher Köyünde eğitim hizmetleri 1963 yılında yapılan 2 derslikli Alaseher İlkokulundan karşılanmaktadır. İlkokul sonu okula devam etme oranı düşüktür. İlkokuldan sonra okula devam edenler öğrenimlerini genelde il merkezinde ve Fatsa ilçesinde sürdürmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder