3 Ağustos 2009 Pazartesi

IŞIKTEPE BELDESİ

IŞIKTEPE'NİN BİLİNEN KISA TARİHİ

Osmanlı kayıtlarında Narı olarak geçmekte olup Habsamana (Gölköy) Nahiyesine bağlı idi. 1455'te 13 hane, 1485'te 2 hane, 1520'de 6 hane, 1613'te 7 hane idi. Buraya gelip ilk yerleşenler Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi Narlı kasabasından geldikleri için adının “Narı” olduğu rivayet edilmektedir. 1972 yılına kadar köy statüsünde olan Işıktepe bu tarihten itibaren belde statüsünü kazanmıştır.

BELDEDE BUGÜNE KADAR GÖREV YAPAN BELEDİYE BAŞKANLARI

1972 yılında belediye teşkilatı kurulan Işıktepe kasabasında bugüne kadar görev yapan belediye başkanları aşağıya çıkarılmıştır.


BELEDİYE BAŞKANLARI

1. Hamit YILMAZ (1973-1977)

2. Halil BULUT (1977-1980)

3. Muzaffer TOPAL (1984-1989)

4. Muzaffer TOPAL (1989-1994)

5. Muzaffer TOPAL (1994-1999)

6. Hüseyin LAFCI (1999-2004)

7. İhsan KILIÇ (2004-2009)

8. Haziran KÜÇÜK (2009- ........)

Haziran Küçük son belediye başkanıdır. Yeni 13 büyükşehir belediyesi kurulmasıyla birlikte bu şehirlerden biri olan Ordu'daki belde belediyeleri de ilk mahalli seçim sonrası kapatılmıştır.

Belde belediyesi kapatıldıktan sonra mahalleye dönüştürülen Işıktepe'nin ilk muhtarı Cemil AKINCI'dır.

Son yapılan 2014 yılı muhtarlık seçimlerinin kazanan Akıncı, devam etmektedir.

Ordu'daki Işıktepe hariç kapatılan belde belediyelerinin isim ve ilçeleri şu şekilde:

Akkuş        Çayıralan
Akkuş        Seferli
Aybastı        Alacalar
Aybastı        Pelitözü
Fatsa        Aslancami
Fatsa        Geyikçeli
Fatsa        İslamdağ
Fatsa        Kösebucağı
Gölköy        Alanyurt
Gölköy        Aydoğan
Gölköy        Damarlı
Gölköy        Direkli
Gölköy        Düzyayla
Gölköy        Karahasan
Gürgentepe    Eskiköy
İkizce        Kaynartaş
Korgan        Çamlı
Mesudiye    Topçam
Mesudiye    Uçyol
Mesudiye    Yeşilce
Perşembe    Kırlı
Ünye        Erenyurt
Ünye        Hanyanı
Ünye        Yenikent

İşte kapatılan 559 belde belediyesi

YÜRÜTÜLEN HİZMETLER

Işıktepe Belediyesi 1972 yılında kurulmuştur. Çevredeki köylerde yaşayanların bugünkü Kasaba merkezine çeşitli işyerleri ve evler yaptırmalarıyla Işıktepe hızla gelişmiş ve bir alışveriş merkezi olmuştur. Çevresinde bulunan köylerin kalabalık oluşu ve şimdiki ilçe merkezine olan uzaklığı böyle bir yere olan ihtiyacı artırdığından çabuk şehirleşmiş ve bunun sonucunda belediye teşkilatı kurulmuştur. Böylece belediye hizmetlerinden gerektiği gibi yararlanabilmiştir.

Kurulduğu ilk yıllarda hizmetlerini başkasına ait kiralık bir binada faaliyetlerini sürdüren belediye 1991 yılında taşındığı yeni hizmet binasından faaliyetlerini sürdürmektedir.

Işıktepe Belediyesi beldenin yol, su, kanalizasyon gibi altyapı problemlerini çözmüş durumdadır. Belediye hizmet araçlarıyla mahalle yolları yapılmış ve çakıllanmıştır. Hızla gelişen bir belde olması sebebiyle halen mevcut olan su şebekesi kurak geçen aylarda zaman zaman ihtiyaca cevap verememektedir. Bu yüzden yapımına 1987 yılında başlana 1000 hanelik su projesi tamamlanma aşamasındadır. Bu proje tamamlandığında beldenin uzun yıllar sürecek içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır.

Belediye tarafından çevrede bulunan okullara her türlü araç tahsisi, malzeme temini gibi konularda yardımcı olunmuş ve hızlı bir okullaşma sağlanmıştır. Okulların yanında lojman yapımı gibi konularda da vatandaşlara her türlü yardım yapılmış ve yapılmaktadır.

Haberleşme hizmetleri 1990 yılında yapılan 254 hat kapasiteli santral vasıtasıyla yürütülmektedir. Beldeye tahsis edilen santralın hatları tamamen dolmuştur. Daha geniş kapasiteli bir telefon santralının yapılması haberleşme alanındaki problemleri halledecektir.

İLÇE MERKEZİ UZAKLIĞI

Işıktepe Beldesi Gürgentepe ilçe merkezinin batısında yer almaktadır. Doğusunda Hasancık Köyü ile Akören Mahallesi, batısında Çatalpınar İlçe sınırı ie Çatalpınar ilçesine bağlı Eski Sayaca Köyü ve Keçili Köyü, kuzeyinde Çamaş İlçe sınırı, güneyinde ise Okçabel ve Tepeköy köyleri bulunmaktadır. Fatsa-Sivas Karayolu Beldenin içinden geçmektedir. İlçe merkeziyle ve Fatsa-Samsun istikametiyle ulaşım bu yolla sağlanmaktadır. İlçeye olan uzaklık 7 Km olup bu yol asfaltla kaplıdır.

NÜFUS YAPISI

Nüfusun toplu ve kalabalık bir kısmı Belde merkezinde yaşamaktadır. Kalan kısmı ise dağınık bir vaziyette mahallelerde yaşamaktadır. Işıktepe Beldesi üç mahalleden ibarettir. Bunlar Yurtseven, Yurdagül ve Merkez mahalleleridir. Merkez mahallenin dışında iki mahalle yerleşim düzeni bakımından birer köy gibidir. Işıktepe Beldesi ve çevresinde yüksek oranda bir göç olayı yaşanmaktadır. Bu yüzden beldenin nüfusu mevsimlere göre sürekli değişkenlik göstermektedir.

Belde de 645 hane bulunmaktadır. Bu hanelerde 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçları itibariyle 6950 kişi yaşamaktadır.

TARIM VE GEÇİM KAYNAKLARI

Halkın büyük çoğunluğunun geçimi tarıma dayanmaktadır. Tarımın dışında hayvancılık ve arıcılık önemli geçim kaynaklarıdır.

Tarıma elverişli arazilerin büyük bir kısmı fındık bahçeleriyle kaplanmıştır. Bu alanlarda üretilen fındık halkın en büyük geçim kaynağını oluşturur. Fındığın dışında tarım ürünlerinden mısır, patates, fasulye ve kabak gibi tarım ürünleri yetiştirilse de bu ürünlerin pazarlanamaması ve pazarlanacak ölçüde yetiştirilememesi gibi sebepler bu ürünlerin ekonomik değerini düşürmektedir. Bu ürünler üreticiler tarafından geçim kaynağı olmasından çok kendi ihtiyaçları için üretilirler.

Tarımdan sonra en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. Yüksek bir yerleşim yeri olması, çayır ve meraların bol olması burada hayvancılığın önemini arttırmıştır. Son yıllara kadar tamamen ilkel usullerle ve bilinçsizce yapılan hayvancılığın önemi bugün daha iyi anlaşılmış modern usullerle hayvancılık denemeleri yapılmaya başlanmıştır. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen suni tohumlama çalışmaları netice vermeye başlamış, yüksek et ve süt verimli sığırların sayısı çoğalmıştır. Bu yüksek verimli sığırlar geniş alanlara yaygınlaştırıldığı takdirde hayvancılık yöre ekonomisine büyük güç katacaktır.

Halkın bir diğer önemli geçim kaynağı arıcılıktır. Son zamanlarda arıcılık alanında Işıktepe'de önemli gelişmelerin olduğu gözlemlenmektedir. İlçe genelinde bulunan bal üretme kapasitesine sahip 42.000 arı kovanının 4.020 adedi Işıktepe'de bulunmaktadır. Yörede birçok aile geçimini arıcılık yapmak suretiyle sağlamaktadır. Arıcılık daha çok gezginci olarak yapılmakta, mevsim ve iklim durumuna göre yurdumuzun değişik bölgelerine gidilmektedir.

Ekonomik şartların ağırlığı sebebiyle yörede hızlı bir göç olayı vardır. Göçler daha çok İstanbul, İzmir, İzmit ve Zonguldak gibi büyük şehirler ile sanayi bölgelerine yapılmaktadır. Yörede herhangi bir sanayi kuruluşunun olmaması göçü arttırmaktadır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Işıktepe'de eğitim ve öğretimin tarihçesi 1959-1960 öğretim yılından itibaren başlar. Belde sınırları içinde halen 5 tane ilkokul, 1 tane ilköğretim okulu ve 1 tane çok programlı lise olmak üzere 7 tane okul mevcuttur. Beldeye ilk defa okul 1959-1960 öğretim yılında şimdiki Belediye hizmet binasının yerinde ilkokul olarak açılmıştır. Bu okul 1975-76 öğretim yılında açılan Işıktepe Ortaokulu ile 9 Ekim 1989 tarihinde birleştirilerek Işıktepe İlköğretim Okulu adını almıştır.

BELDEDE BULUNAN OKULLAR
OKULUN ADI - ÖĞRETİME BAŞLADIĞI TARİH - DERSLİK SAYISI
1- Işıktepe Çok Programlı Lisesi 2004 8
2- Işıktepe İlköğretim Okulu 1989 12
3- Işıktepe Ağtepe İlkokulu 1966 2
4- Işıktepe Akgeriş İlkokulu 1974 2
5- Işıktepe Söğmelik İlkokulu 1974 2
6- Işıktepe Yurdagül İlkokulu 1981 2
7- Işıktepe Yurtseven İlkokulu 1987 2

Beldede eğitim öğretim hizmetleri bu okullardan sağlanmaktadır. 1980 yılından itibaren ülke genelinde başlatılan okuma-yazma kampanyaları burada da açılmış olup, halkın okuma yazma oranı %98'ler gibi yüksek bir seviyeye ulaşmıştır. Okuma-yazma oranının yüksekliğine karşılık ilkokul sonrası öğretime devam edenlerin oranı oldukça düşüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder