3 Ağustos 2009 Pazartesi

ESKİKÖY BELDESİ





BELDENİN BİLİNEN KISA TARİHİ

Osmanlı döneminde Bolaman Nahiyesine bağlı küçük bir köy idi. 1455'te 6 hane, 1613'te ise 4 hane olduğu tahrir kayıtlarından anlaşılmaktadır. 1973 yılında belediye teşkilatı kurulan Eskiköy; 1987 yılında Gürgentepe'nin ilçe olmasıyla Fatsa'dan ayrılarak Gürgentepe'ye bağlanmıştır.

BELDEDE GÖREV YAPAN BELEDİYE BAŞKANLARI
1. Ali ÖZTÜRK

(1973-1977)
2. Mustafa YAZICI

(1977-1980)
3. Cevat ŞİMŞEK

(1984-1989 )
4. Ali ÖZTÜRK
(1989-1994)
5. Murat ÖZTÜRK
(1994-1999)
6. Yaşar KESKİN
(1999-2004)
7. Yaşar KESKİN
(2004-.......)

YÜRÜTÜLEN HİZMETLER

Eskiköy Beldesi 1973 yılında kurulmuştur. O zamanki bağlı olduğu Fatsa ilçesine uzaklığı, ulaşım zorlukları, çevresinde kalabalık köylerin bulunması gibi sebepler yüzünden bir belde teşkilatı ihtiyacı doğmuş ve bu vesileyle belediye teşkilatı kurulmuştur.

Halen kendi hizmet binasında faaliyet gösteren Eskiköy Belediyesi Beldenin su meselesini halletmiş durumdadır. Buna karşılık yol ve kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerini tamamlayamamıştır. 1990 yılında taşındığı hizmet binası çok amaçlı yapılmış, içinde bulunan fırın, market, kıraathane gibi işyerleri ve kütüphanesi ile halka hizmet vermektedir.

İlk kuruluşunda Aslancami, Dere Mahalle ve Merkez mahallelerini içine alan bir alan üzerinde kurulan Eskiköy Beldesi 1992 yılında Aslancami Mahallesinin ayrılarak Fatsa ilçesine bağlanması sonucu bugünkü konumunu almıştır. Beldeye bağlı iki mahalleden biri olan Dere Mahalle başta yol olmak üzere altyapı hizmetleri bakımından oldukça mahrum bir durumdadır. Belde ulaşım hizmetlerini mahallelerine yeterli derecede ulaştıramamıştır. Çok engebeli bir arazi yapısı olması, belediyenin yol yapım araçlarının yetersiz olması gibi sebepler ulaşım hizmetlerinin yetersiz kalmasına etki eden önemli faktörlerdir.

Beldenin haberleşme meselesi tamamen halledilmiş vaziyettedir. Beldeye 250 abonelik telefon santralı yapılmış olup ihtiyacı tamamen karşılamaktadır.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Beldenin ilçe merkezine uzaklığı 16 Km 'dir. Bu yolun 7 Km'lik kısmı stabilize kalan 9 Km'lik kısmı ise asfalttır.

Belde ile ilçe merkezi arasında özellikle kış aylarında ulaşımda zorluklarla karşılaşılmaktadır. Şu anda proje aşamasında olan grup yolu tamamlandığında ilçe merkeziyle olan ulaşım zorluğu ortadan kaldırılmış olacaktır.

NÜFUS YAPISI

Eskiköy Beldesi ve mahallelerinde hızlı bir nüfus artışı vardır. Belediye merkezinin bulunduğu Merkez Mahalle az da olsa topluca bir durumdadır. Ancak diğer mahallesi olan Dere Mahalle adeta tipik bir Karadeniz köyü görünümündedir. Evler daha çok tepelerin yamaçlarına serpişmiş haledir. Ataerkil bir aile yapısının hakim olduğu Eskiköy'de hanelerde ortalama 8-10 kişi yaşamaktadır.

Nüfusun %10'luk bir kısmı beldede yaşamamaktadır. Bunların bir kısmı çalışmak gayesiyle, bir kısmı da temelli olarak başka il ve ilçelere göç etmiştir. Göçün en önemli sebebi ekonomik sıkıntılardır. 420 hanenin bulunduğu Eskiköy'de 2000 Yılı Genel Nüfus sayımına göre 2528 kişi yaşamaktadır.

TARIM VE GEÇİM KAYNAKLARI

Tarım arazileri bakımından Eskiköy Beldesi verimli topraklara sahiptir. Mevcut arazilerin tamamına yakını tarıma elverişlidir. Beldede geçim tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yetiştirilen tarım ürünlerinden en önemlisi fındıktır. Uygun hava şartlarının olduğu yıllarda bol miktarda mahsul alınır. Fındığın dışında pazarlanabilen herhangi bir ürün bulunmamaktadır. Tamamen ilkel usullerle yapılan tarım çalışmaları neticesinde patates, mısır, lahana ve kabak gibi tarla ürünleri yetiştirilir. Fındığın dışında yetiştirilen ürünler halkın kendi ihtiyaçlarında kullanılmaktadır.

Hayvancılık daha çok aile hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Her ailede en az 1-3 inek bulunmaktadır. Hayvancılık daha çok bilinçsizce ilkel usullerle yapılmaktadır. Ancak son yıllarda İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan suni tohumlama çalışmaları neticesinde yüksek et ve süt verimine sahip sığırlar hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. İlçe genelinde Gürgentepe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Gürgentepe Çevre Köylerini Kalkındırma Kooperatifi tarafından yürütülen iyi cins süt sığırı dağıtımı projesi ile hayvancılık teşvik edilmektedir. Bu proje tamamlandığında hayvancılık çevre ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Eskiköy ve mahallelerinde beş tane ilkokul bulunmaktadır. Bu okullardan bir tanesi Eskiköy Merkez de diğerleri de mahallelerine serpişmiş vaziyettedir. Merkezde bulunan Eskiköy İlkokulu 1967 yılında yapılmış olup dört dershanelidir. Diğer okullar 1971 yılında yapılan Eskiköy Kuytak İlkokulu, 1976 yılında yapılan Eskiköy Hasanali İlkokulu, 1978 yılında yapılan Eskiköy Dere Mahalle İlkokulu ve 1986 yılında yapılan Eskiköy Kirazgüneyi İlkokuludur. Beldede eğitim öğretim hizmetleri bu okullar kanalıyla yürütülmektedir. Beldenin eğitim öğretim açısından en önemli meselesi ilkokul sonu eğitim veren bir okulun bulunmayışıdır.

1982 yılından itibaren başlatılan okuma-yazma kampanyaları neticesinde bir hayli düşük olan okuma yazma oranı %98'lere ulaşmıştır. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından zaman zaman açılan kurslar sonucunda halkın bilgi beceri ve görgüleri artırılmaktadır.

İlkokuldan sonra okula devam etme oranı oldukça düşüktür. Bunun en önemli sebebi Eskiköy'de orta dereceli bir okulun bulunmaması ve ekonomik sıkıntılardır. İlkokul sonu eğitimini sürdürenler daha çok İl merkezi ile Fatsa ilçesinde öğrenimlerini sürdürmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder