3 Ağustos 2009 Pazartesi

GÜLBELEN KÖYÜ


KÖYÜN KISA TARİHİ

Ulubey ilçesi Ohtamış Köyü Belen Mahallesi iken 1993 yılında Gülbelen Köyü adını alarak Gürgentepe'ye bağlanmıştır.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Gülbelen köyü ilçenin kuzeydoğusundadır. Köyün batısında Hasancık Köyü, doğusunda Ulubey ilçesine bağlı Ohtamış köyü, güneyinde Gültepe köyü, kuzeyinde ise Refahiye köyü vardır. Köyün en uzak mevkisinin ilçe merkezine uzaklığı 8 Km'dir.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Gülbelen köyünün batısından ORDU-SİVAS karayolu geçer. Bu yoldan ayrılarak köyün merkezine giden yol ulaşıma pek elverişli değildir. Çakıllanıp döşenmediği için yağışlı havalarda ulaşımda aksamalara sebep olmaktadır.

NÜFUSU

Gülbelen köyü ilçenin diğer yerleşim yerleri gibi engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Bu nedenle devlet hizmetlerinden gereği kadar yararlanamamıştır. Geçim sıkıntısı nedeniyle köyde hızlı bir göç olayı yaşanmaktadır. Göç daha çok sanayi bölgelerine yapılmaktadır.

Doksan hanenin bulunduğu Gülbelen köyünde 1990 yılında yapılan Genel Nüfus sayımı sonucuna göre 1182 kişinin yaşadığı tespit edilmiştir.

KÖYÜN GEÇİM KAYNAKLARI

Gülbelen köyü halkının en önemli geçim kaynağı fındıkçılıktır. Tarım yapmaya elverişli arazilerin büyük kısmı fındık bahçeleriyle kaplıdır. Uygun iklim şartlarının olduğu yıllarda bol ve kaliteli ürün alınabilmektedir.

Halkın bir diğer geçim kaynağı hayvancılıktır. İlçenin genel yapısı itibarıyla Gülbelen köyünde de toplu hayvancılık yapılmayıp daha çok aile hayvancılığının yapıldığı görülmektedir. Yörede çayır ve meraların azalması hayvancılığın son yıllarda eski önemini yitirmesine sebep olmuştur.

Tarım ürünlerinden fındıktan sonra en fazla mısır yetiştirilir. Mısır tarlalarda patates, fasulye, lahana, kabak gibi ürünlerle aynı anda beraber üretilmektedir. Bu durumda tarımda olması gereken kaliteyi düşürmektedir. Zaten fındıktan başka yetiştirilen hiç bir ürünün pazarlaması yapılmaz.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Köyde halen eğitim ve öğretimin hizmetinde bulunan 2 derslikli bir ilkokul mevcuttur. Araç gereç ve öğretmen yetersizliği eğitim ve öğretimi aksatmaktadır. Köyde okuma yazma oranı yüksektir. Ancak ilkokulu bitirenlerin ilkokul sonu okullara devam oranı oldukça düşüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder