3 Ağustos 2009 Pazartesi

MURATÇIK MAHALLESİ


MAHALLENİN KISA TARİHİ

Eski adı Zeyli idi. 1455 tarihli Osmanlı Tahrir kayıtlan defterinde bu ad Zanlu, Zenglu, Zengilli gibi isimlerle geçmektedir. 1455'te Habsamana (Gölköy) Nahiyesine bağlı bir köy olan Muratçık Köyü 1987 yılında Gürgentepe ilçesine bağlı bir köy haline gelmiştir.

İLÇE MERKEZİNE UZAKLIĞI

Muratçık köyü ilçenin güneybatısında yer almaktadır. İlçe merkezine uzaklığı 13 Km'dir. Köyün doğusunda Akmescit Mahallesi, batısında ve güneyinde Direkli Köyü, kuzeyinde Okçabel Köyü ve Akyurt Mahallesi bulunur. Köyü ilçe merkezine bağlayan yol Akyurt ve Akmescit mahallelerinden geçmektedir.

YOL VE ULAŞIM DURUMU

Muratçık köyüne yol ilk defa 1970'li yıllarda yapılmıştır. İlk zamanlarda sadece traktörlerle yapılabilen ulaşım; daha sonra yeni yolların yapılması ile her türlü aracın rahatlıkla gidip gelebileceği bir şekle bürünmüştür. Muratçık köyüne üç ayrı yoldan ulaşmak mümkündür. Bu üç yoldan da ulaşım yapılabilmekte şartlara göre en uygun olanı tercih edilmektedir. Köy ulaşım imkânlarının elverişliliği bakımından şanslı köylerden birisidir. Kışın karın çok yağdığı zamanlarda ulaşımda zaman zaman aksamalar olsa da yolun kapalı kaldığı süre yılda 3-5 günü geçmez.

NÜFUSU

Muratçık köyü arazi ve yerleşim yeri bakımından dar; buna mukabil nüfus yoğunluğu fazla olan köylerden birisidir. Tipik bir karadeniz köyüdür. Köy sekiz mahalleden meydana gelmiştir. Nüfusun büyük çoğunluğu bu mahallelerde yaşamaktadır. Bu mahalleler sırasıyla Keçikıran Mahallesi, Yeni Mahalle, Aşağı Mahalle, Alataş Mahallesi, Yukarı Mahalle, Orta Mahalle, Kürtoğlu Mahallesi ve Kadıoğlu Mahalleleridir. 1990 Yılı Genel Nüfus sayımına göre köyün nüfusu 1182'dir.

MAHALLENİN GEÇİM KAYNAKLARI

Köy halkının geçimi daha çok tarıma dayanmaktadır. Tarıma elverişli arazilerin büyük bir kısmı fındık bahçeleriyle kaplıdır. Fındık bahçelerinin dışındaki arazilerde ise mısır tarımı yapılmaktadır. Fındık halkın en önemli geçim kaynağıdır. Hava şartları özellikle bahar aylarında iyi gittiği zamanlarda bol ve kaliteli ürün alınabilmektedir. Fındığın dışında üretilen mısır, fasulye, patates, kabak gibi ürünler gelir getirici bollukta ve nitelikte değildir. Bunların hiçbirinin pazar payı yoktur. Köyün sınırları içersinde tüketilir.

Halkın bir diğer geçim kaynağı halıcılıktır. Hemen hemen her evde halı tezgâhı vardır. Dokunan halılar Hereke tipi halılardır. Kısa zaman öncesine kadar Işıktepe Beldesinde kurulan kooperatif tarafından pazarlaması yapılan halıların pazarlanmasında kooperatifin kapanması nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır.

Muratçık Köyü halkının bir başka önemli geçim kaynağı da hayvancılıktır. Ancak yapılan hayvancılık bilinçsiz bir şekilde yapılmakta istenilen seviyede verim alınamamaktadır. Bu hususta halk bilinçlendirildiği takdirde ekonomik yönden bölgenin refah düzeyi artacaktır.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURUMU

Eğitim ve öğretim hizmetleri halen köyde bulunan tek ilkokuldan sağlanılmaktadır. 1968 yılında yaptırılan ilkokul üç derslikli olup 228 öğrenciye hizmet vermektedir. Okul gerek derslik sayısı bakımından, gerekse araç gereç yetersizliği ve öğretmen eksikliği bakımından ihtiyaca cevap verememektedir.

Bu okuldan mezun olan öğrencilerden ortaöğretime devam edenler öğrenimlerini daha çok ilçe merkezinde sürdürmektedirler. Ancak ortaöğretime devam oranı düşüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder